Министър Аврамова: Тол системата ще оскъпи храните с до 2 ст. на килограм

0
13
Петя Аврамова

От АПИ са категорични, че системата за таксуване вече е напълно изградена и готова да влезе в употреба

Въвеждането на тол системата, което трябва да стане най-късно до 1 март догодина, няма да доведе до забележимо поскъпване на стоките и услугите. Това заяви министърът на регионалното развитие Петя Аврамова. По думите й например цената на храни и напитки ще се увеличи средно с до 2 ст. на килограм или литър.

Не са основателни твърденията на някои търговци, че въвеждането на тол системата у нас ще доведе до драстично повишение на цената на стоките и услугите заради по-високите разходи за транспорт, каза Аврамова. Тя участва на форум, организиран от АПИ и Световната банка относно бъдещето въвеждане на тол системата.

Тя трябва да влезе в сила най-късно от 1 март 2020 година и ще обхване малко над 6000 км от републиканската пътна мрежа. Около 14 хил. километра, най-вече третокласни пътища, остават извън обхвата на тол системата.

От АПИ са категорични, че тол системата вече е напълно изградена и готова да влезе в употреба. В момента се обсъждат различни варианти с бизнеса, за да може да бъде постигнат консенсус между фиска и предприемачите. Така например се търсят варианти да бъдат намалени тол таксите за автобусните превозвачи.

В средата на предходния месец регионалното ведомство пусна за обществено обсъждане тарифите за тол таксите. Оттам предлагат камионите до 12 тона, както и малките автобуси, да плащат между 4 и 7 ст. на километър. За камионите над 12 тона пък таксата ще варира от 11 до 22 ст. на километър. Превозните средства с по-нисък екологичен клас ще плащат повече. Срокът на общественото обсъждане на различните варианти за таксуване изтича на 16 декември.