Министър Ангелов: Нарастват заразените с британската мутация на ковид-19

0
31
Костадин Ангелов

Тя се разпространява по-бързо, казва той

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов е притеснен от нарастващия брой на диагностицирани с британската мутация на коронавируса.

До момента с новия вариант на вируса са доказани 33 от 48 изследвани проби. Притеснително е и по-лесното предаване на този вариант на вируса и е възможно заразяването да се разпространява по-бързо, добави той, цитиран от БТА.
София е в червената зона отново, но нека това да бъде червена лампа към обществото, призова министър Ангелов.

Всеки ден се следи ситуацията, в София има раздвижване, което се наблюдава от една седмица. Два пъти в денонощието се докладва от лечебните заведения, както и от Центъра за спешна медицинска помощ и РЗИ наличните свободни легла в лечебните заведения, посочи той.

По думите му денонощно се поддържа връзка и с кмета Йорданка Фандъкова. Каквито и аргументи вече да даваме на обществото, хората не са затворници, психиката лесно се уврежда и трудно се оправя, допълни още министър Ангелов и подчерта, че целта е запазване на психическото и физическото здраве на хората.

Всички лечебни заведения имат 20 на сто от капацитета си свободни легла, припомни министър Ангелов. Той не коментира въпроса за по-високата цена на PCR тестовете, извършвани на летището в София, и уточни, че Министерството на здравеопазването няма възможност да регулира цените.