Министър Сачева: Възможно е темата за социалните закони да се използва за дестабилизация на държавата

0
60
Деница Сачева

И сега неправителствени организации предоставят социални услуги. Никой няма да отнема деца, твърди тя

Притеснени сме не че някой се опитва да прокара чужда идеология, а че е възможно тази тема да се използва за съзнателна дестабилизация на държавата“, заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в коментар за протестите срещу социалното законодателство. Сачева се срещна в Народното събрание с депутатите от „Воля“, които настояват за отлагане с една година на влизането в сила на Закона за социалните услуги.

Срещу закона недоволстват родителски групи, които бяха обединени и в протестите срещу вече отменената Стратегия за детето, както и срещу т.нар. Истанбулска стратегия. Те твърдят, че законът ще доведе до отнемане на деца и че социалната система ще бъде „приватизирана“ от неправителствени организации, защото ще извършват социални услуги – възможност, която съществува и в настоящото законодателство. Заради протестите им ресорното министерство и почти всички парламентарни групи решиха да се отложи влизането в сила на закона с половин година, но независимо от това противниците продължават с демонстрациите.

Пред журналисти днес министърът коментира, че ако протестите срещу закона продължават да се радикализират, трябва да се търси друга причина за това.

Сачева за пореден път изтъкна, че законът няма за цел да регулира взаимоотношенията между семействата и децата, а неправителствените организации и до момента имат роля в предоставянето на социални услуги. Неправителствените организации, които предоставят социални услуги, са предимно организации на родители на деца с увреждания или организации, които имат проблеми, свързани с техни близки, които те сами искат да се организират, сдружат и да започнат да решават с помощта на общините, местните власти и държавата. МТСП не плаща за предоставяне на социални услуги на НПО и на общини, изтъкна тя.