Министър Сачева: От 5 хил. станаха 20 хил. получилите личен асистент хора с увреждания

0
44
Деница Сачева Кадър: Нова тв

Няма нарастване на болничните по празниците, казва тя

„Всичко се случва заради закона за личната помощ. Беше приет под натиск от Мая Манолова. Да се приемат набързо текстове с отрицателни становища от финансите и социалното и агенцията за социално подпомагане. Само заради цели, които не са свързани с приемането на устойчив и справедлив закон. Това е некомпетентност. От септември досега имаме нарастване на получилите личен асистент хора с увреждания – от 5 станаха 20 хиляди. 5 хиляди възрастни обаче са изключени от системата“. Това заяви на брифинг социалният министър Деница Сачева. Ще внесем „Програма за осигуряване на грижи в лична среда“, която ще осигури 4800 асистенти, каза тя.

По коледните и новогодишните празници няма драстично увеличение на болничните.
„За периода 23-30 декември са издадени по-малко болнични листове спрямо останалите работни дни през декември или спрямо същи период на миналата година“, посочи Сачева.

„На 23 декември са издадени болнични листове на 2806 души, на 27 декември – 3296, на 30 декември- 3341,на 2 януари 2020 – 7123. Според справката 25% от болничните листове са издадени на заети в бюджетните организации“. Социалният министър съобщи, че вече се гледат над 40 мерки с работодателите, които да прекъснат порочната практика на злоупотреби с болнични.