Министър Танева: За периода 2014-2018 г. земеделският отрасъл е произвел продукция за 7, 8- 8,5 млрд. годишно

0
27
министър
Десислава Танева

Инвестициите, които са направени в аграрния отрасъл, са между 1,3 и 1,9 млрд. лева годишно и представляват 8% от инвестициите в икономиката на страната

За периода 2014-2018 г. земеделският отрасъл е произвел продукция, възлизаща на 7,8 – 8,5 млрд. годишно. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на среща със земеделски производители в Сливен. По думите й продукцията от растениевъдството заема дял от 68,6%, от животновъдството – 23,1%, от селскостопански услуги – 5,9%, а продукцията от неотделими второстепенни селскостопански дейности – 2,4%.

„Инвестициите, които са направени в аграрния отрасъл, са в размер между 1,3 и 1,9 млрд.лева годишно и представляват 8 % от инвестициите в икономиката на страната. За периода 2014 – 2018 г. стойността им е 7,7 млрд. лева“, посочи земеделският министър.

Тя подчерта, че в световен мащаб България се нарежда сред едни от най-големите износители на пшеница, царевица, слънчоглед и ечемик. „Трябва да знаем, че има наистина производства, в които ние можем да се конкурираме с развитите страни в Европа и в света“, отбеляза още тя.

Танева съобщи, че „Напоителни системи“ ЕАД е в състояние да осигури поливния сезон. „ Няма да има проблем в нито един от регионите на страната по отношение на заявените площи за поливане“, каза още земеделският министър.

Тя посочи, че независимо от трудностите, които съпътстват стопаните, земеделието в страната ни се развива и данните за производството са добри.