Министър Танева: Нито 1 кг от заразеното със салмонела пилешко месо не е стигнало до краен потребител

0
20
Десислава Танева

Внесени са общо 544 тона от заразеното месо. България е била сигнализирана още през март, казва тя

Пилешкото месо, заразено със салмонела, не е стигнало да потребителите, увери земеделският министър Десислава Танева. Нито един килограм не е продаден, нито е стигал до търговските мрежи, а контролът върху вноса на пилшеко от Полша е завишен. Танева съобщи, че първият сигнал по общоевропейската система за бързо уведомяване за наличие на салмонела е получен в края на март.

Понеже става въпрос за продукт, който не е за директна консумация, Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ няма задължението да уведоми потребителите. Танева обаче съобщи, че по нейна преценка оттук нататък БАБХ ще публикува съобщение, ако се установят зарази, дори и при стоки за недиректна консумация.

А от въпросното пилешко 109 тона са били иззети от БАБХ. Останалото е било купено от различни оператори, които или са го изнесли извън страната, или са го преработили термично и няма никакъв риск за здравето.

От края на март до момента са получени 17 сигнали за пилешко със салмонела, като 15 от тях касаят един производител. Заради това БАБХ контролира всяка една партида, която влиза в страната от него. Общото количество, което е внесено от производителя, е 544 тона. България не е единствената страна, в която той продава. Същото месо е достигнало до още 7-8 европейски страни, уточни Танева.

Тя допълни, че България не може да изнесе информация за името на производителя и за имената на българските оператори, които са купили заразеното месо, защото има специална разпоредба от Брюксел, която забранява това.

Националната мониторингова програма също е засякла положителни проби. 2 в наши кланици и 12 при преработватели за първите 11 месеца на година. Партидите от тях обаче въобще не са стигнали до пазара, допълни Танева.