Министър Десислава Танева: Няма нови огнища на африканска чума при домашните свине

0
9
министър
Десислава Танева

130 хиляди прасета са били засегнати от болестта през 2019 г. в страната. Министерството не може да окаже въздействие на пазара за задържане на цените на свинското месо, казва тя

Няма нови огнища на африканска чума при домашните свинеq каза министърът на земеделието Десислава Танева пред журналисти в Тракийския университет в Стара Загора, предаде Агенция „Фокус“.

„Повишението в цената на свинското месо е нормална реакция от всичко, което се случва в Европа и света във връзка с щетите от заболяването африканска чума по свинете. Не е нещо неочаквано. Очаквано е за всички, които следят хода на развитието на тази болест и за съжаление все още неоткриването на ваксина за нейното лечение. При всички случаи и на европейско ниво вероятно ще се вземат мерки и въпросът ще бъде поставен“, каза още Танева.

„Продължава разпространението на болестта, продължават щетите от нея, увеличава се броят на засегнатите свине и безспорно и потреблението на свинско месо продължава, което предизвиква този тренд. От друга страна, интересът към това да се произвежда свинско в тази ситуация също е висок“, добави министърът.

По думите ѝ за България за 2019 г. от заболяването африканска чума бяха засегнати около 130 хиляди домашни свине. „Нови огнища при домашните свине няма. Приключихме го още на практика август. Пикът беше през юли. Август имахме около 6 огнища и след това едно или две малки в лични стопанства. Нямаме нови засегнати големи стопанства“, заяви тя.

Според нея сигнали за случаи при дивите свине се получават всяка седмица. „В момента по плана за справяне със заболяването сме в процес на депопулирането на дивата свиня като основен източник на разпространение на заболяването. За всеки ловен уикенд обикновено от порядъка на 2000 диви свине се отчитат като отстреляни и се вземат проби. Между два и осем броя са стигали максимум положителните проби за заболяването от изследвани 2000 броя свине. Към момента сме между 25 и 30% изпълнение на плана за депопулиране на дивата свиня“, допълни тя.

По думите ѝ министерството не може да окаже въздействие на пазара за задържане на цените на свинското месо. „Има единствено инструменти за управление при кризи. Те са разписани е европейските регламенти и решение за това се взема от комисията. Това може да се вземе като решение на общоевропейско ниво и да бъде валидно и за нас“, заяви министърът.