Митко от президентството „привикал“ главния прокурор с SMS

0
673
полиция
Иван Гешев

Ще осигурим психологическа помощ на Божков, за да не се страхува. Защо не се страхуват хората, които живеят в мизерия, коментира Гешев

Главният прокурор Иван Гешев е получил SMS от президентството, обясни самият той преди началото на днешното заседание на Пленума на ВСС.

„Не може главният прокурор да бъде привикван със SMS-и от едно лице, вероятно същият Митко, на който вероятно президентът Радев, вероятно казва да смачка проверката на антикорупционната комисия по отношение на съпругата му. Отговорът ми беше ясен“, посочи главният прокурор пред журналисти, но не пожела да разкрие нито съдържанието на съобщението, нито кога е изпратено то.

Вчера прокуратурата съобщи, че преустановява всякакви контакти с президентството, освен официалната писмена кореспонденция до произнасяне на Конституционния съд по делото за задължително тълкуване на разпоредбата от конституцията, отнасяща се до имунитета на държавния глава.

Гешев получил и обаждане от кабинета на Златев, като не поясни конкретно, но твърде вероятно визира бизнесмена Валентин Златев. Главният прокурор обаче подчерта, че той не се среща с олигарси.

Във връзка с разследването срещу бизнесмена Васил Божков, срещу когото вече задочно са повдигнати 7 обвинения, главният прокурор каза: „Не съм запознат в подробности в разследването. Не съм наблюдаващ прокурор и не мога да следя делата в реално време“.

Гешев припомни, че той е извън страната, но е обявен за издирване, включително и чрез червена бюлетина на Интерпол.

Заради думите на Божков от тази сутрин, че се страхува да се върне у нас, Иван Гешев посочи: „Олигарсите ли са жертвите или са българските граждани, които живеят бедно? Защо правим реклама на едни хора, за които е ясно какви са? Как така всички станаха жертви? Как така всички богати хора се страхуват? Толкова страхливи милиардери. Как става така? Защо не се страхуват тези хора, които живеят в мизерия, в резултат на това, че някои хора не си плащат данъците. Липсват половин милиард лева.“

„Колегите ще направят всичко възможно, за да си приберем г-н Божков. Ще направим всичко възможно, за да не се страхува, включително да му осигурим психологическа помощ в хода на работата“, допълни още главният прокурор.