Михаил Миков: Отстраняването на Станишев е ясен знак за курса на БСП

0
208
Михаил Миков Снимка: архив

Отсъстващите от Националния съвет пречеха на „одесняването“ на партията, твърди бившият лидер на социалистите

Тези, които отсъстват от Националния съвет, пречеха на „одесняването“ на БСП, коментира за БТВ пълната промяна в партията бившият председател на социалистите Михаил Миков. Като резултат от 50-ия конгрес на партията през миналия уикенд от ръководството на левицата отпаднаха знакови лица.

Михаил Миков си направи самоотвод. Той определи случващото се като процес на „одесняване“ на БСП и видя мълчалива подкрепа към ГЕРБ по време на частичните избори в събота в 24 населени места.

„От тези 24 частични избора – в две общини БСП не издигна кандидат – Стрелча и Септември, общини, в които БСП още от времето на съпротивата има трайно присъствие. В едната община не подкрепиха кандидата на АБВ, чийто председател беше гост на конгреса, подкрепиха кандидата на ГЕРБ, а в другата община имаше един кандидат, съпругата на въпросния кандидат на ГЕРБ, който е отстранен заради конфликт на интереси. БСП не издигна кандидат като мълчаливо подкрепи кандидата на ГЕРБ“, посочи Миков. По думите му с това основни принципи на социалистическата партия от последните 30 години са нарушени.

„БСП членува в Партията на европейските социалисти, отстраняването на Станишев е ясен знак за курса на БСП, знаете, че в ръководството видни представители са симпатизанти на Орбан. Визирам не само Нинова, която е заявявала своята позиция, визирам и Румен Овчаров. Когато се говори за промяна виждаме, че той заема все по-високи и по-високи, и важни отговорности“, подчерта Михаил Миков. Той не смята, че БСП ще напусне ПЕС, но всичките й действия говорели за това, че усилията са насочени към самата власт като такава, но не се отстояват никакви принципи на левицата.