Михаил Миков: Ръководството е виновно за разделението в БСП, не е ясно накъде върви партията

0
30
Михаил Миков Снимка: архив

Следващите месеци ще има тежки изпитания за лявата идея, коментира бившият червен лидер

БСП е в практически фалит и не е ясно накъде върви партията. Ръководството е виновно за разделението вътре в столетницата. А следващите месеци ще има тежки изпитания за лявата идея. Тази мрачна прогноза направи бившият лидер на БСП Михаил Миков в предаването „Карай направо”, съобщи NOVA.

Миков обясни, че когато той е поел БСП, партията е била с финансови задължения, които той е изчистил.

„Новото ръководство увеличи рязко разходите, защото пораснаха и приходите. В момента, когато трябва да се връщат надвзетите субсидии, положението е критично. Позволявам си да кажа, че партията е в практически фалит”, заяви Миков. „Предстоят избори догодина, предстоят покриване на задължения и мисля, че Националният съвет и всички, които смятат, че БСП трябва да има своята финансова стабилност, трябва да се заинтересуват от този въпрос”, каза още Миков.

По думите му кредити винаги са теглени, важното е да могат да се обслужват. А как те се връщат от настоящото ръководство на партията, той няма отговор. „Това е една от големите тайни на „Позитано”. И се надявам, че пред Националния съвет ще се изнесе някаква информация по този въпрос”, каза Миков.

Той смята, че не е ясно накъде върви БСП, а следващите месеци ще има тежки изпитания за лявата идея.

Според него БСП вече не е онзи притегателен център, който е била. „Разгониха си коалиционните партньори. Комунисти, социалдемократи, по-левите бяха разтурени от г-жа Нинова. Сами сме някъде на 12%”, заяви Миков.

За вътрешното разделение е виновно поведението на ръководството. „То задава тона”, коментира Миков.

„Всички, които имат различно мнение, трябва да бъдат подстригани до степен да блести само председателят. Желанието за налагане на еднолична воля доминира и това съсипва БСП”, заяви Михаил Миков.

Той отправи критики и заради партийната телевизия. „Предупредих по време на Националния съвет, че това е голяма грешка, която ще погълне пари, без това да даде особен ефект за политическото влияние на БСП. Това не попречи едни милиони да потънат в тази дупка”, каза Миков. Освен това той твърди, че там не се канел никой, който е набеден, че е от вътрешната опозиция.

Прекият избор на нов председател също нямало да донесе добро на БСП. „Отношенията ще бъдат още по-тежки след тези избори”, смята Миков. Той не отхвърли възможността Нинова да бъде преизбрана. „Отчетът, който ще се даде, трябва да покаже има ли бъдеще БСП с Нинова. Страхувам се, че отговорът е отрицателен. Постоянно го искаме този отчет, но ръководството постоянно се крие зад някакви причини, за да не го даде”, каза още Миков.