Мюсюлмани в „Света София“ на петъчна молитва за първи път от 86 г./видео/

0
28
Ердоган прочете откъси от Корана.

Ердоган с традиционно бяло кепе прочете откъс от Корана

Минути преди 13.30 ч днес от „Света София“ в Истанбул прозвуча първият призив за петъчната молитва – езан, с което храмът бе отворен отново за мюсюлмански богослужения след 86 години, в които служи като музей, съобщава турската телевизия Си Ен Ен Тюрк.

Преди петъчния намаз откъс от Корана в храма прочете президентът Реджеп Ердоган, който бе поставил на главата си традиционно бяло кепе.

Огромно множество хора се бе струпало в района на храма, за да присъства на първото богослужение след отварянето му като джамия. Поради мерките срещу COVID-19 вътре обаче са допуснати само ограничен брой хора.

Няколко часа преди молитвата валията на Истанбул Али Йерликая съобщи, че е изпълнен капацитетът и на заградените пространства за намаза около храма и няма да могат да влизат повече вярващи, за да се попречи на разпространението на коронавируса.

През профила си в Twitter здравният министър Фахреттин Коджа отправи отново днес призив за предпазливост на фона на епидемията: „На първо място мерките, после молитвите“, написа той.

След 86 години до Деня на Страшния съд „Св. София“ отново се открива за молитви, заяви в проповедта си главата на Дирекцията по религиозните дела в Турция Али Ербаш. По-рано той отслужи петъчна молитва, на която присъства и турският президент в наново открития за мюсюлманско богослужение храм.

„Света София“

Откриването протече при огромен интерес от турските и чужди медии и строги мерки за сигурност. Около 17 000 служители на силите за сигурност се грижат за обществения ред около храма, предаде БНР.

Вътре в храма за обедната петъчна молитва бяха допуснати висши официални лица, включително и турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, вицепрезидентът Фуад Октай, председателят на Меджлиса Мустафа Шентоп, членове на кабинета.

В храма са поставени пана със стихове от Корана, както и завеси, които прикриват някои от мозайките и фреските. Има опасения, че превръщането на музея в действащ храм ще снижи степента на защита на историческия паметник. „Св. София“ е била посетена от над 3,5 млн. туристи през 2019 г.

По случай откриването на храма за молитви Централната банка на Турция отсече специална серия от три вида монети. По-рано турските пощи също пуснаха в обращение пощенска марка по повода. Община Ъспарта, където се отглеждат рози, достави розова вода и розов локум за церемонията днес.

Двама халваджии от Одрин, който е родният град на султан Мехмед II Завоевателя, произведоха 1453 кг халва в чест на годината на завладяване на Константинопол от османците.

На 10 юли турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа указ за превръщане на „Св. София“ в джамия, след като по-рано същия ден върховната турска административна съдебна инстанция обяви, че решението на Министерския съвет за превръщане на “Св. София” от 1934 г. в музей е невалидно.