Над 1400 арестувани в Русия след присъдата на Навални

0
17
Снимки: туитър

Повечето от протестиращите са задържани в Москва

Руската полиция арестува над 1400 души по време на последните протести в подкрепа на задържания опонент на Кремъл Алексей Навални, сочи неправителствената организация OVD-Info.

Организацията, специализирана в наблюдението на протестите, заяви, че повечето от арестите са в Москва.

Навални отива в затвора за три години и половина. Московският съд замени условната присъда на опозиционера с ефективна, както поиска прокурорът. Съдът ще съобщи допълнително в коя колония ще бъде изпратен осъденият.

44-годишният Навални беше арестуван на 17 януари след завръщането си от петмесечното възстановяване след отравяне в Германия. По време на делото Навални заяви, че „целта на това изслушване е да се изплаши голям брой хора“.

„Затварят един човек в затвора, за да изплашат милиони“, добави той. Критикът нарече Путин „малък крадец“, който прави всичко възможно той да не стъпва в Русия.

Реакциите след присъдата на Навални започнаха буквално след обявяването ѝ. Комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович определи решението на съда като послание, че правата на руснаците не са достатъчно защитени. По нейните думи съдебното решение се отразява на целостта на европейската система за защита на човешките права.

Осъждането на Навални бе определено като „неприемливо“ от българския премиер Бойко Борисов и външния министър Екатерина Захариева.