Над 1800 снегорина готови да чистят пътищата в страната

0
18
Снимка: Дневник

АПИ призовава водачите  да не тръгват с автомобили с летни гуми и да карат със съобразена скорост

Над 1800 машини са в готовност да обработват настилките на републиканските пътища, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите при започналия снеговалеж, информира Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Съоръженията и настилките по проходите на страната се обработват превантивно срещу обледяване, където предпоставките за хлъзгавост и заледявания са по-големи. Пътната агенция призовава водачите, на които им предстои пътуване през планинските проходи, да не тръгват с автомобили с летни гуми и да карат със скорост, съобразена с метеорологичните условия.

В зимното поддържане на 20-те хиляди километра републикански пътища ще участват общо около 3 хиляди машини – снегорини, техника за разпръскване на пясък и т.н. В опорните пунктове има нужните количества сол, пясък и химикали и машини за посрещане на първия сняг.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от сайта на АПИ, както и на денонощния телефон 0700 130 20. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.