Намаляват глобата с 20%, ако се плати в срока на обжалване, предвижда законопроект

0
20

Цели се повишаване на събираемостта и облекчаване на съдилищата от голям брой дела

Нов проект за мащабни промени в Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) е публикуван за обществено обсъждане от кабинета на външния министър Екатерина Захариева в качеството ѝ на вицепремиер по правосъдната реформа, пише „Правен свят“.

Законопроектът, който в момента повторно е обект на обществено обсъждане, цели да осъвремени някои разпоредби. Първият проект, който бе пуснат за обществени консултации, бе заменен с настоящия заради редица препоръки към него от експерти и юристи.

Сред основните акценти на предложените промени е възможността гражданите, едноличните търговци и юридическите лица с наложени глоби или имуществени санкции, да могат да платят само 80 на сто от сумата, посочена в наказателното постановление, ако го направят в срока на обжалване. Възможността за намалено плащане на глобата цели повишаване на събираемостта и облекчаване на съдилищата от голям брой дела, тъй като при плащането в намален размер няма да може да се обжалва размерът на наложената санкция. Предвижда се обаче наказателното постановление да може да се обжалва по отношение другото по вид административно наказание, ако има наложено такова наред с глобата или относно отнети вещи в полза на държавата. Самият нарушител ще избира дали да се възползва от плащане на глобата или имуществената санкция в намален размер, или да обжалва пред съда цялото наказателно постановление.

Новите текстове въвеждат и т. нар. споразумение, което ще позволи приключване на административнонаказателното производство в кратки срокове.

То се съставя в писмена форма между страните и се издава вместо наказателно постановление. При сключването му е предвидено намаляване на размера на глобата или имуществената санкция – в размер на 70% от минимума, предвиден за извършеното нарушение, а когато в закона не е предвиден минимум – по договаряне между страните, но не повече от 70% от половината от максимума.

С промените се увеличават и някои процесуални срокове. Срокът за депозиране на възражения срещу съставения акт за установява на административно нарушение се увеличава от 3 на 7 дни, а срокът за оспорване на наказателни постановления – от 7 на 14 дни. Така гражданите и бизнесът ще имат повече време да организират защитата на своите права и законни интереси, отчитат вносителите.

За първи път се урежда институтът на съкратеното съдебно производство при съдебния контрол върху законосъобразността на санкционните актове на администрацията с цел ускоряване на процеса и намаляване натовареността на компетентните съдилища.