Нападателят от „Лондон бридж“ е терорист, лежал в затвора

0
73
Хан е бил освободен предсрочно от затвора.

Властите определиха нападението като терористичен акт

Полицията установи самоличността на нападателя от „Лондон бридж“. Това е 28-годишният Усман Хан, който е бивш затворник и е осъждан за тероризъм, съобщава Би Би Си.

Той бил освободен от затвора преди една година предсрочно от 16-годишната си ефективна присъда под пробация. Делото срещу него е водено за участие в заговор за поставяне на бомба във Фондовата борса в британската столица и създаване на терористичен подготвителен лагер в Кашмир, където родителите му притежават имот. След освобождаването от затвора Усман Кан е следен с електронна гривна от службите за сигурност. Има данни за негова близост до ислямистки терористични групировки.

Кресида Дик от местната полиция обясни, че нападението е започнало в Риболовната зала в северната част на моста, където се провеждало събитие, в което взел участие и Усман Хан.

Властите на Острова определиха нападението като терористичен акт. При него загинаха двама души, а трима бяха ранени. Те бяха атакувани с нож от терориста. Органите на реда все още идентифицират жертвите. Самият Хан бе застрелян.

Премиерът Борис Джонсън свика заседание на извънредната комисия Cobra, като обяви, че смята за „грешка да се допуска предсрочно освобождаване от затвора на сериозни и опасни престъпници“. Той призова за прекратяване на тази практика и налагане на „подходящи“ наказания за общественоопасни престъпления, особено тероризъм.

За момента полицията няма данни за съучастници на Усман Кан при нападението на „Лондон бридж“. Разследването по случая продължава.