НАП поема пряко контрола над хазарта

0
13
Снимка: архив

10% от приходите в сектора ще отиват за култура, решиха депутатите в бюджетната комисия

Националната агенция за приходите /НАП/ поема пряко контрола над хазарта, сочи промяна в Закона за хазарта, внесена от председателя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и група депутати. Промяната беше приета на второ четене в Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

За да се гарантира събирането на данъци и ефикасен контрол, се предвижда НАП да поеме надзора над хазарта.

Беше прието и предложението 10% от приходите в сектора да отиват за култура.

Вносителите на новите текстове от ГЕРБ се отказаха от идеята председател на държавна агенция по хазарта да дава лицензите еднолично заради опасения от корупционен натиск. Държавният надзор над хазартната дейност у нас занапред ще се осъществява от изпълнителния директор на НАП, а не от Държавната комисия по хазарта.

В приетия на първо четене проект на промени в Закона за хазарта надзорните функции над игрите бяха поверени на Държавна агенция, пряко подчинена на МС. Тя трябваше да замени съществуващата Държавна комисия по хазарта.

Мотивите на ГЕРБ за промяната са да не се крият данъци.

До новото предложение се е стигнало заради опасенията, че шефът на новата агенция ще може еднолично да взема решения, което крие риск от корупционен натиск. Така се стига до предложението данъчните да осъществяват контрол върху хазартните игри, да дават и отнемат лицензи, да хващат сайтове за нелегален хазарт.

Новите текстове решават и друг проблем, че и чисто физически Държавната комисия по хазарта не успява да се справи с контрола над една индустрия, която прави оборот от няколко милиарда лева годишно. А НАП разполага с добре организирани инспектори и експерти, с ясни вътрешни правила и процедури.

Допълнителен аргумент в полза на прехвърлянето на функциите по контрол към НАП дошъл и от усложнената процедура по запорите, събирането на вземания и плащането на такси, споделят експерти. Това често довежда до несъгласувани действия, които компрометират взети решения.

Концентрирането на контрола над хазарта в НАП създава и възможност да се поддържа актуална информация за оборотите и печалбите, както и за щастливците, които са спечелили и за това дали са платили полагащите се данъци на държавата. В момента заради сложни схеми на изплащане на големи печалби, които се разсрочват във времето, на данъчните им е трудно да контролират спазването на правилата от спечелилите.