Натровени деца – едното почина, другото е с опасност за живота

0
256
деца
Снимка: архив

Яли наденица, два случая с подобни симптоми имало в Индия

Момче на 9 години от добричкото село Кардам почина, а 11-годишната му сестра е в интензивното отделение на болницата в Добрич с опасност за живота. Трагедията се разиграла в неделния ден в семейство с шест деца. Всички са българчета, посочват съседи.

Според лекари семейството обядвало наденица, а децата пили газирана ябълкова напитка. След малко дядото на децата започнал да повръща. Малко по-късно същите симптоми получили и децата. Бил извикан екип на спешна помощ от Генерал Тошево. Медиците дали лекарства против повръщане. Но по-късно състоянието на 9-годишното момче се влошило и то починало.

Наложило се семейството отново да извика Бърза помощ за други две деца, момичета на 6 и 11 години. По-голямото дете е откарано в болницата в Добрич. То е в тежко състояние, с опасност за живота, с ускорена сърдечна дейност и хипотония. Консултирано е с националния консултант по кардиология за Североизточна България д-р Шивачев. Взети са проби и са изпратени в токсикологията във ВМА във Варна, но към момента няма резултати.

Медиците предполагат, че става въпрос за интоксикация. Лекарите са изненадани от симптомите, като е имало два подобни случая в Индия след консумация на заразено месо със салмонела.