На погребението на Сюлеймани ехтят закани за мъст на Америка

0
111
Касем Сюлеймани Снимка: ria.ru

Тръмп: Отдавна трябваше да го ликвидираме. Предотвратихме война

Хиляди се включиха в погребалното шествие по улиците на Багдад в памет на иранския генерал Касем Сюлеймани, убит при въздушен удар на САЩ в Ирак, предадоха световните осведомителни агенции.

Освен генерал Касем Сюлеймани, командващ подразделението за специални операции „Ал Кудс”, при нанесения в петък в Багдад американски удар загина и неговият помощник Абу Махди ал Мухандис, командващ иракско паравоенно формирование.

Иран обеща твърда ответна реакция, засилвайки опасенията от военни действия. Събралите се хиляди иракчани скандираха „Смърт на Америка”, докато шествието преминаваше през багдадския квартал „Казимия“. То започна от храма на „Имам Кадим”, един от свещените обекти за шиитите. Много от участниците бяха облечени в черно и носеха иракски знамена или знамена на подкрепяни от Иран паравоенни формирования, които бяха лоялни към Сюлеймани.

Погребението на генерала ще е в Зелената зона в Багдад, на него ще присъстват множество иракски лидери. В погребалното шествие се включиха иракският премиер Адел Абдел Махди и лидерът на проиранските сили в иракския парламент Хади ал Амери. Насроченото извънредно заседание на парламента беше отложено за неделя, за да може депутатите да присъстват на погребението.

В същото време президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че американският въздушен удар, който уби Сюлеймани, е целял да предотврати война с Иран, предава Sky News. Американският президент заяви, че Касем Сюлеймани е планирал „зловещи атаки срещу американски дипломати и военни“, преди да умре близо до летището в Багдад. „Това, което САЩ направиха, трябваше да бъде направено отдавна, много животи щяха да бъдат спасени“, добави Тръмп. „Ние предприехме действията, за да спрем война. Не предприехме действия, за да започнем война“, каза той.