Новините на БТА ще са безплатни

0
25
Снимка: архив

Агенцията ще получи допълнително 3 млн. лв. към бюджета си от държавата за 2021 г.

Информацията на БТА става безплатна, реши парламентът с приетите на второ четене промени в закона за агенцията. 80 депутати ги подкрепиха, против нямаше, а само двама се въздържаха.

„Информацията от БТА става безплатна като част от борбата срещу фалшивите новини“, обеща новият директор на агенцията Кирил Вълчев. Заради тежкото си финансово състояние в условията на пандемия много български медии са принудени да се отказват от достоверната информация на БТА, аргументира се Кирил Вълчев при разглеждането на закона в парламентарната комисия за култура и медии.

След промените платени ще останат само архивът на БТА, специализираните услуги и продукти, изготвени по възлагане, издателските и продуцентски дейности, както и интелектуални продукти, собственост на трети лица. За чужбина пък видео и аудиофайловете на БТА вече ще се разпространяват най-малкото с английски субтитри или дублаж.

Информацията на БТА трябва да стане безплатна в срок до 1 г. от влизането на закона в сила. За 2021 г. агенцията ще получи допълнително към бюджета си от държавата около 3 млн. лева.