Няма нови регистрирани с коронавирус у нас

0
14
Снимка: Канал 3

Бременните са податливи на заразяване с коронавирус, но шансът да го предадат на новородените е минимален

 

Броят на заболелите от коронавирус у нас до тази сутрин остава 81, няма нови регистрирани, съобщи шефът на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Бременните са податливи на заразяване с коронавирус. Шансът майката да го предаде на новороденото е минимален, стана ясно на брифинга.

Ген. Метафчийски показа и готовите защитни облекла. Издържат на 50 цикъла за пране и са много по-надеждни, каза проф. Мутафчийски.

До момента не се очаква друг град освен Банско да остане под карантина.

„Приближаваме 200 000 случая на заразата в целия свят. Регистрирани са нови 7980 заболели от коронавирус само за изминалото денонощие. В Италия с положителни проби за COVID-19 са 31 500 души, в Испания – 11 000, Германия – 9 300. В Южна Корея има 93 нови случая, докато в Китай са 13”, поясни за световната обстановка проф. Мутафчийски.

„Виждам, че наистина са се ограничили хората и има някаква мобилизация в обществото, което е изключително радостно“, заяви началникът на щаба.

Не можем да правим оценка на мерките, те са навременни и адекватни. Още преди да има регистрирани случаи бяхме наложили мерки, коментира генералът.

Скоро броят на заразените в Италия ще достигне този в Китай, каза проф. Мутафчийски, но все още е рано да се каже дали в България мерките ще имат резултат.

„Не мога да знам какъв е капацитетът на частните лаборатории, но той не е безкраен“, заяви шефът на ВМА.

„Отрицателният резултат не е отрицателен, само положителният може да се смята за относително достоверен. Безсмислено е да се тестват всички, това е излишно харчене на пари и на труд и нямаме капацитета да го направим“.

В най-тежко състояние е жената с инсулт, но тя до момента няма дихателна недостатъчност, ако има хора в изключително тежко състояние, това ще бъде оповестявано в отделна част в изявлението.