Общинарите от ГЕРБ и СДС за случая с убитото от ток дете: Чакаме отговори от кмета на „Триадица“

0
199
Димитър Божилов е кмет на район "Триадица" от "Демократична България".

Питат го как упражнява контрол над подчинената си администрация

„Смъртта на детето на столичния булевард „Гешов“ е трагедия. Кметът на Столична община вече отговори как тя и ръководената от нея администрация работят за подреждането на града с въвеждане на правила и сега очакваме такива отговори от районния кмет на „Триадица“ и компетентните държавни органи“. Това се казва в позиция на групата на ГЕРБ – СДС в Столичния общински съвет.

„Безотговорността няма цвят и политическа принадлежност. Затова ние няма да търсим политическа отговорност, но като общински съветници настояваме да получим отговори от кмета на район „Триадица“ как упражнява контрол над подчинената си администрация? Как следи за изпълнението на задълженията им по налагане на контрол, по издаване на законосъобразни актове? Как разбира своите правомощия като представител, директно избран от гражданите, но длъжен да си взаимодейства ефективно с останалите институции? Защо си позволява да не предоставя исканата от всички районни кметове информация за работата си? Да работиш не е същото като да обещаваш“, заявяват общинските съветници от ГЕРБ – СДС.

И продължават: „В този случай изглежда, че отговорният не е един. И е признак на компетентност отговорността да се търси от правилните хора и институции. А тя в този случай не може да е само административна, трябва да бъде и наказателна. За да се случи това имаме нуждата и от адекватно нормотворчество. Затова се надяваме и парламентарната трибуна да се използва за дебати по нужните на нашето общество законови норми, каквито са предложените от кмета и главния архитект на София промени в ЗУТ, а не за създаване на слухове и разпространение на конспиративни теории. Ако някой депутат от БСП или друга формация с амбиции за държавна власт има релевантна информация – нека я предостави ясно и категорично, с конкретни имена, с документи. Нека го направи днес или да се извини публично, че се опитва да извлича политически дивиденти от смъртта на едно дете.

Надяваме се прокуратурата, а след това и съдът да свършат своята работа по отношение на всички отговорни, а до тогава не се надяваме, а изискваме от кмета на район „Триадица“ и неговата администрация да назовават открито и директно проблемите и да дават решения, така както направи кметът на София“, призовават общинарите.