Омбудсманът иска закриването на Софийския затвор

0
83
Омбудсманът Диана Ковачева

Причината са лошите битови условия

Омбудсманът Диана Ковачева настоява да бъде закрит Централният софийски затвор, затворническото общежитие в кв. Кремиковци и керамичната фабрика във Враца. Това тя направи при представянето на годишния доклад за 2019 г. .

Причина за искането й са лошите битови условия, фактът, че сградата на Софийския затвор е паметник на културата и не може да бъде ремонтирана, както и невъзможността и останалите сгради да бъдат приведени в съответствие с европейските изисквания за лишаване от свобода.

Диана Ковачева призова и за повече контрол над домовете за възрастни хора от страна на кметовете на населените места. „През 2019 г. са проверени 50 обекта – затвори, психиатрични клиники, домове за възрастни хора и др.

В домовете за възрастни хора с деменция има недостатъчно социални услуги, асистенти и медицински специалисти. Над 300 души чакат, за да бъдат настанени в такива домове. Липсва и адекватна профилактика на тези заболявания, както и адекватна грижа. Ние констатирахме лоши условия и пренаселеност в тези домове“, заяви Ковачева, според която отдалечеността на тези домове от градовете е пречка пред бързото оказване на медицинска помощ при необходимост.

„Не само лошите условия са проблем, но и грижата за тези хора. Освен липсата на подготвени специалисти, липсва и чисто човешкото отношение към тях. Необходим е по-ясен подбор на кадрите в тези домове“, изброи още омбудсманът.