Фронтът на Валери Симеонов предлага закриването на 638 казина, игрални и бинго зали до 2025 г.

0
58
Валери Симеонов

Така ще се защити населението от хазартна зависимост, мотивират се от партията

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов и народни представители от партията са внесли в деловодството на Народното събрание поправки в Закона за хазарта, които защитават населението на страната от хазартна зависимост, стана ясно на брифинг в парламента, съобщи Tribune.bg.

„Ограничава се възможността за съществуване на такива зали масово в България, като ги локализираме в 10-те национални курорта, в радиус 20 км от граничните пунктове и в петзвездните хотели – насочваме ги към туристи, гости и чужденци“, обяви пред журналисти Симеонов. По думите му предлаганите промени ще доведат до закриването на 638 обекта – казина, игрални и бинго зали, които ще бъдат затворени с изтичане на лиценза им до края на 2025 г.

„Само следващата година трябва да бъдат закрити 49 обекта“, посочи лидерът на НФСБ. Според него собствениците им ще имат възможност да пренасочат бизнеса си, а държавният интерес от тези постъпления ще е защитен и те няма да спират рязко.

„На 2/3 от тези обекти ще им изтекат лицензите 2025 г. Останалите са използвали голяма част от своя лиценз и вече работят на сериозна печалба. Аз не бих определил това като бизнес, но ще има реакции. За шума спомняте ли си реакциите?! 1000 човека излязоха на протест. Керванът си върви, кучетата си лаят“, напомни Симеонов. Според него собствениците на такива обекти могат да пренасочат дейността си или да инвестират в чужбина.

„Премислили сме всичко невероятно внимателно и елегантно, за да не ощетим никого“, изтъкна той. Лидерът на НФСБ бе категоричен, че няма избирателност в действията на партията, а чисто териториално се закриват казина в малки и средни градове у нас.

„Знам, че има собственици на 20-30 игрални зали, на 7-8 казина. Не играем в полза на някой играч“, увери Валери Симеонов. Той уточни, че вече е имало обсъждане с ГЕРБ относно предлаганите промени, като от ГЕРБ предлагат закриването на Комисията по хазарта, а НФСБ очакват и тяхното предложение да бъде подкрепено.