По искане на Кьовеши Гешев предлага делегираните български европрокурори да са 15

0
432
Снимка: ПРБ

Натовареността в европейската прокуратура е голяма, българските обвинители сега са 9

Европейските делегирани прокурори (ЕДП) от България да се увеличат от 10 на 15. Такова предложение и как да бъде осъществено е обсъждала Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщава „Лекс“.

То е внесено от главния прокурор Иван Гешев малко след като се върна от Люксембург, където беше проведена конференция по повод на първата година на Европейската прокуратура.

Искането за увеличаване на броя на ЕДП е на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

Същото се очаква да се случи и с делегираните прокурори от повечето държави, които учредиха Европрокуратурата. Причината е натовареността на ЕДП. Още преди две години е заложено, че след първата година от работата на Европейската прокуратура спрямо натовареността ще бъде преоценен и броят на прокурорите от отделните държави, които работят в нея.

В момента българските европейски делегирани прокурори са 9. Т.е. все още не е запълнена бройката от 10 души. През февруари Прокурорската колегия обяви процедура за единственото вакантно място, но нямаше кандидати. Това беше третата процедура за избор на ЕДП от България.

След първата процедура Колегиумът на Европейската прокуратура одобри Светлана Шопова, Бойко Калфин, Вероника Трифонова и Димитър Беличев.

При втората делегирани европейски прокурори станаха Елена Попова, Виктор Тарчев, Станислав Стойков, Анна Алексова и Ивайло Илиев.

Мандатът на действащия ВСС изтича на 3 октомври 2022 г. и е възможно Прокурорската колегия в този състав да проведе и четвъртата процедура по избор на ЕДП.

Вчера Комисията по конституционни и правни въпроси прие на първо четене промените в Закона за съдебната власт, с които се предвижда европейските делегирани прокурори да станат самостоятелна структура в рамките на държавното обвинение, като разполагат със самостоятелен бюджет и администрация. Измежду тях ще се избере ръководител, който да организира дейността на служителите, предвижда още проектът.