Гешев: Спецпрокуратурата беше закрита, защото притесни големи бизнесмени и политици

0
38
Снимка: кадър

Ще има амнистия за голяма част от обвиняемите по около 800 досъдебни производства, които още не са приключили, прогнозира главният прокурор

„Тези институции бяха създадени по искане на Европа за борба с организираната престъпност и корупцията. Тези структури заработиха. Въпреки всичко, няколко дни преди да спрат да съществуват, тези структури получавах благодарности от партньорите ни в чужбина. Искам да благодаря на колегите за работата им, за пътуванията в цялата страна, за отсъствията от къщи. Тези структури бяха закрити, защото притесниха хора с много голям бизнес и такива от обществено-политическия живот“, каза главният прокурор Иван Гешев на брифинг по повод предстоящото в сряда закриване на Специализираните прокуратура и съд.

„Последиците няма да се дължат на българската прокуратура и на съдебната система. Ще бъдат за сметка на тези, които направиха закриването – българските политици. Предвиждам, че ще има амнистия за голяма част от тези около 800 досъдебни производства, които още не са приключили“, каза Гешев.

„Добре, решил си да закриеш съд, но се консултирай с хора, които разбират. Не го прави неграмотно. Последиците ще са много сериозни“, възмути се той. Според него специализираните стректури са били богатство за държавата и хората ще платят цената за това. „Ще се увеличи организираната престъпност в малките градове. Там има прокурори, които никога не са се занимавали с това. Ще направим всичко възможно, за да спасим разследванията, които още не са влезли в съда“, каза Гешев. Той призова гражданите да си зададат въпроса защо се закриват работещи структури – дали от неграмотност, за кризисен пиар или нещо друго.

На брифинга бяха още ръководителите на Специализираната и на Апелативната специализирана прокуратури Велислава Маджарова и Ивайло Ангелов, които говориха за последиците от закриването на структурите, което се случи с решение на парламента преди 3 месеца и трябва да влезе в сила в сряда.

„Основният проблем е изпращането на делата“, каза Ивайло Ангелов. Той обясни че след 27 юли няма да има деловодна система, няма да има администрация, няма да има служители и магистрати.

„Проблеми ще има и със споровете за подсъдност на делата“, добави той.