Гешев: Забавлявам се с изказванията на Рашков – обикновено нищо от това, което казва, не е вярно

0
6582
Иван Гешев Снимка: 24 часа
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Николай Димитров - ГЕРБ/СДС

Надявам се енергията, която някои впрягат за търсене на фалшиви компромати, да я вложат в работата си, каза главният прокурор в парламента

„Забавлявам се с изявленията на служебния вътрешен министър. Обикновено нищо от това, което казва, не е вярно. Надявам се МВР и прокуратурата да работят по начина, по който са работили дълго време, защото войната между институциите може да доведе до бум на престъпността. Надявам се, че енергията, с която някои хора търсят фалшиви компромати срещу главния прокурор, ще бъде вложена в това, което те трябва да правят по закон“, коментира в парламента главният прокурор Иван Гешев.

„Трайна е съдебната практика, че е недопустим парламентарният контрол на съдебната власт, защото Конституционният съд е посочил, че това променя баланса в държавата. Но за добро или за лошо има чл. 24 от правилника за работа на НС, който, макар и да противоречи на Конституционния съд, го има. Затова утре или в понеделник ще внеса за обявяване на противоконституционен на този текст“, обяви главният прокурор Иван Гешев при влизането си в Народното събрание. Той се яви по покана на Комисията по правни въпроси.

Гешев подчерта, че е поканен и така пише в текста и понеже уважава институциите и Народното събрание, се е отзовал на поканата. „Надявам се, че ще имаме нормален диалог, защото имаме съществени проблеми касаещи обществото и могат да бъдат решени с помощта на всички“, допълни още обвинител №1.

Гешев припомни, че още миналата година са имали предложения за промени в Наказателния кодекс и за наказанията при пътно-транспортни произшествия и на пияни и дрогирани шофьори, и подчерта, че все още няма никакъв отговор. „Ръстът на тези престъпления се увеличава“, допълни още Иван Гешев и каза, че НК е приет по време на Тодор Живков и е морално остарял, което е в полето на Народното събрание.

Главният прокурор отчете, че конституционните разпоредби трябва да се спазват от всички. „В рамките на няколко часа бях уведомен за тази покана. Очаквам, че това уважение, което изпитва българската прокуратура към Народното събрание е обща и ще стигнем да общи решения“, допълни още Иван Гешев. Той подчерта, че още май месец е внесъл доклада за работата на прокуратурата и не вижда никакъв интерес към него, като с удоволствие, че ще яви пред депутати, за да го обсъдят. Той отчете, че прокурорите са се справили отлично в ковид пандемия и кампанията по очерняне.

Гешев припомни, че по инициатива на Христо Иванов като правосъден министър прокуратурата е станала децентрализирана, както и всички прокуратури в ЕС.

По повод делата за насилие над протестиращи, Гешев отчете, че разследванията са стартирали преди 11 месеца и не вижда защо се води атака срещу делегиран европейски прокурор, което е атака срещу европейската прокуратура.

„Ние можем да изразим възмущението си от това, което видяхме, но единствено съдът решава кое лице е виновно и кое не“, допълни още Иван Гешев. По думите му той няма да посещава временна комисия за полицейско насилие, защото явяването в подобна комисия би било нарушаване на основния закон.