Осъдиха 78-годишна баба за продажба на дрога

0
27
спецсъдии
Атаките срещу Спецсъда са политически.

Работила с внука си, разфасовала марихуаната за клиентите. Получи 1 г. условно

Баба на 78 години получи присъда от Специализираният наказателен съд за разпространение на дрога. Магистратите й дадоха една година лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок.

Възрастната жена беше задържана през 2018 г., когато беше разбита престъпна група за разпространение на наркотици в столичния жк „Люлин“, припомнят от прокуратурата.

4 г. затвор определи съдът за внука й, който бе обвинен като ръководител на групата. Той вече е приведен в Софийския затвор. Ако присъдата му бъде потвърдена от горните съдебни инстанции, той ще трябва да остане зад решетките общо 6 години. Ще изтърпи ефективо и 2-годишна предходна условна присъда за разпространение на наркотици, след като в рамките на изпитателния срок е извършил ново престъпление.

В затвора вече са и другите двама подсъдими по делото. Още преди внасянето на обвинителния акт в съда (на 16 април 2019 г.), те се признаха за виновни и поискаха споразумение с прокуратурата, като приеха да изтърпят 3-годишни ефективни присъди.

Четиримата наркоразпространители бяха задържани на 1 ноември 2018 г. при акция на ГДБОП и Специализираната прокуратура. У всеки от от бяха намерени и иззети различни количества наркотици. Най-възрастната жена, привличана до момента към наказателна отговорност за наркоразпространение, сама разфасовала марихуана на дози, когато внукът й отсъствал, и я продавала в дома си на клиенти след уговорка по телефона, доказа съдебното следствие.

При неутрализиране на групата, малко преди разследващите да влязат в жилището й, от прозореца на стаята си тя е изхвърлила плик с близо четвърт килограм марихуана. Жената опитала да се освободи от друго количество в тоалетната чиния. По-лекото наказание, наложено й от съда, се дължи както на напредналата й възраст, така и на факта, че единствено тя от подсъдимите не е била осъждана. Към момента тя е с мярка за неотклонение „подписка“. Определените от Специализирания наказателен съд наказания на 78-годишната жена и внука й не са окончателни и могат да бъдат обжалвани и протестирани пред Апелативния специализиран наказателен съд.