От днес пада забраната за разходки в парковете

0
23
Снимка: БНР

Това ще става обаче при строги правила – задължително с маски, забранени са компаниите, пиенето на бира и използването на пейки, пързалки, люлки и катерушки

От днес десет столични парка ще бъдат отворени за посещения. Същото ще последва в градовете в цялата страна, след като в събота министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед за отваряне на парковете при стриктно спазване на санитарните мерки и на разпоредбите на властите.

Парковете, които ще бъдат отворени в столицата, са Борисова градина, Борисова градина – лесопарк, Южен парк, парка на НДК, парк „Гео Милев“, Западен парк, Северен парк, парк „Заимов“, парк „Студентски“, парк „Дружба“. Паркът на НДК II част е разрешен само за извеждане на домашни любимци.

Парковете в Русе, Стара Загора, Плевен, както и плажовете във Варна и Бургас също ще бъдат отворени за разходки.

Допуска се разходка на деца до 12 години, като може да са придружени от най-много двама възрастни от едно семейство. Забранено е събирането на деца от две семейства, както и струпването на хора в парковете.

Задължително е носенето на маски, както и спазването на минимум 2.5 метра дистанция. Забранено е сядането на пейки, консумацията на алкохол, както и ползването на детски съоръжения и площадки. Разрешава се, но не се препоръчва бременни жени да се разхождат.

Часовият интервал за разходки с деца е от 9.30 сутрин до 18.30 вечер. Преди и след тези интервали е разрешено разхождането на домашни кучета, както и индивидуалният спорт. Организацията на пешеходците в парковете е създадена така, че движението да бъде еднопосочно.

„Движението на хората е еднопосочно. Дават им се листовки, за да видят къде могат да вървят в парка и какви правила да спазват. Дезинфекция с разтвори се извършва на входа, след което има електронни табла с мерките”, каза пред NOVA Красимир Димитров от Столичната община.

„Носенето на предпазни маски е задължително, да съблюдават дистанция е най-важно и да знаят, че има вход и изход, за да няма събиране на групи. Семействата могат да бъдат с децата си около 2 часа по дадения маршрут и след това трябва да излязат от изхода”, обясни Димитров.

„За реда ще следят 40 служители от Дирекция „Аварийна помощ и превенция”, ще помагат около 50 доброволци. Две охранителни фирми ще се включат с хора. 19 патрула на общинска полиция следят за организацията в парковете”, каза още представителят на общината.