Мариупол пада в руски ръце „до часове“, Киев предложи преговори в обсадения град

0
108
Снимка: архив

Над от пет милиона са вече бежанците от Украйна

Мариупол едва се държи, Русия тества балистична ракета, Уимбълдън раздвои света. Последните новини около случващото се в конфликта в Украйна, предава БГНЕС.

Мариупол може да падне до „часове“

Командирът на силите, защитаващи Мариупол от стоманодобивния завод в обсадения пристанищен град отправиха отчаяна молба за помощ, заявявайки, че неговите морски пехотинци „може би са изправени пред последните си дни, ако не и часове“.

„Врагът ни превъзхожда с 10 към едно“, казва Сергей Волина от 36-а отделна бригада на морската пехота.

Опитът за евакуация е неуспешен

Усилията за евакуация на цивилни от Мариупол отново се провалиха заради руски обстрел, твърдят официални лица в Киев. „За съжаление днес хуманитарният коридор от Мариупол не сработи по план“, казва вицепремиерът Ирина Верещук.

ООН иска срещи между Русия и Украйна

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш поиска да се срещне с президентите на Русия и Украйна в съответните столици на страните, каза говорител на ООН. Тъй като организацията беше до голяма степен отстранена от конфликта досега в конфликта, Гутериш отправи искането в писма, изпратени до руския президент Владимир Путин и украинския му колега Володимир Зеленски.

Само части за самолети

Министерството на отбраната на САЩ оттегли твърдението си, че Украйна е била снабдена с повече самолети, заявявайки, че са доставени само части.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби каза, че макар самолети с фиксирани крила да са били предложени от неидентифицирана страна за укрепване на отбраната на Киев, „те не са получили цели самолети от друга нация“.

 САЩ ръководят бойкота на Русия на Г-20

Финансови служители от най-богатите страни в света се събраха, за да се справят с глобалните предизвикателства, включително възможна продоволствена криза. Преди това, обаче, трябва да преодолеят помежду си напрежението заради руската инвазия в Украйна.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън повлече крак за оттеглянето на множество финансови министри и шефове на централни банки, които изключиха камерите си при стартирането на речта на руския министър. Към Йелън се присъединиха британски, френски и канадски служители.

 Немско главоболие

Германският канцлер Олаф Шолц е под натиск заради отказа да изпрати тежки оръжия в Украйна. „Вярваме, че Бундесверът ще бъде в състояние да ни снабди с оръжията, от които се нуждаем в момента“, каза посланикът на Украйна в Германия Андрий Мелник пред телевизионния оператор ZDF. „Не знаем защо това не се случва.“

Генерал Маркус Лаубентал твърди, че Берлин не е в състояние да изпрати оръжията, които Украйна иска, тъй като това би „значително отслабило собствената отбранителна способност на Германия“.

 Повече от пет милиона са вече бежанците от Украйна

Повече от пет милиона украинци вече са избягали от страната си след руската инвазия, съобщи ООН.

ВКБООН, агенцията на ООН за бежанците, съобщи, че 5 034 439 украинци са напуснали след нахлуването на Русия на 24 февруари.

За разлика от тях над милион украинци са се върнали в страната си от началото на руската инвазия, каза говорител на граничните сили на Киев.

Киев предложи преговори с Русия в обсадения Мариупол

Украйна предложи да проведе „специален кръг“ от преговори с Русия в обсадения град Мариупол

„Да. Без никакви условия. Готови сме да проведем „специален кръг от преговори“ точно в Мариупол“, написа в Twitter главният преговарящ на Украйна и помощник на президента Михаил Подоляк, цитиран от АФП. „Едно на едно. Две на две. За да спасим нашите момчета, Азов, военни, цивилни, деца, живи и ранени. Всички. Защото са наши. Защото са в сърцето ми. Завинаги“, написа Подоляк.

Ракетна заплаха

Президентът Владимир Путин каза, че Русия е изпробвала успешно своята междуконтинентална балистична ракета „Сармат“, добавяйки, че оръжието от следващо поколение, способно да носи ядрени заряди, ще накара враговете на Кремъл да „помислят два пъти“.

 Шеф на ЕС в Киев

По време на посещение в Украйна върховният представител на ЕС Чарлз Мишел каза, че съюзът ще направи „всичко възможно“, за да помогне на Украйна да спечели войната и че молбата на Киев за членство в блока е „приоритет“.

Той също така настоява военните престъпления, за които се твърди, че са извършени от руски сили, да бъдат разследвани.

Офанзива в Донбас

Министерството на отбраната на Украйна заяви, че нейните войски са отбили руска атака в град Изюм, вход към източния регион на Донбас, който е обект на голяма руска офанзива.

Киев също заяви за загубите на врага при украинска контраатака близо до град Маринка в южната част на Донбас, където проруските сепаратисти се бият с правителствените сили от 2014 г.

Дебатите на финландските депутати за присъединяване към НАТО

Финландският парламент започва дебат за това дали да се стреми към членство в НАТО.

Русия предупреди за ядрено натрупване в Балтийско море, ако Финландия и съседна Швеция, която също обмисля присъединяване към НАТО след инвазията, се присъединят към западния съюз.

 Забрана на Уимбълдън

Уимбълдън забрани руски и беларуски играчи от тазгодишния турнир от Големия шлем заради нахлуването на Москва.