От другата седмица електронни направления по телефона и безплатни тестове

0
28
,Д-р Иван Маджаров

 С 4-цифриен код от джипито отиваме в лаборатория с договор с касата

Българският лекарски съюз /БЛС/ ще подпише до края на деня анекс със здравната каса /НЗОК/ и от идната седмица личните лекари ще издават електронните направления на пациентите с поне 2 симптома за коронавирус от общо 11-12. Председателят на съюза д-р Иван Маджаров обяви, че тестовете ще се правят в посочени от здравния министър лаборатории, които имат договори с НЗОК. Това стана ясно на пресконференция на съсловната организация, съобщи DarikNews.

Зам.-председателят на БЛС Николай Брънзалов обясни, че даването на направление за PCR тест ще става по телефона без посещение в кабинета на джипито. За целта личният лекар ще дава четирицифрен код на хората и те ще могат да отидат директно в лаборатория, за да им бъде направен тест. Брънзалов добави, че симптомите наистина са субективни, но се надява хората да не злоупотребяват и да бъдат отговорни, когато поискат направление за PCR тест.

БЛС се пребори със здравната каса и за отпадането на лимитите за издаване на направления за антигенни и PCR тестове. В последния вариант на анекс с касата такива няма.

Д-р Маджаров пък обяви още, че лекарите са се противопоставили и на желанието на здравната каса да намали финансирането на цената на PCR от 60 на 25 лв. Стана ясно още, че БЛС критикува поведението на НЗОК по време на преговорите за анекса на националния рамков договор. Отправена бе и закана за искане на оставки на членове на касата.

„Преговорите с НЗОК са неравнопоставени и има едно високомерие от тяхна страна“, категоричен беше главният секретар на БЛС д-р Стоян Борисов. По думите му въпросът с направленията, които издават джипитата, се е забавил твърде много в момент на епидемия. „БЛС е недоволен от процеса на водене на преговори, а не от резултата”, подчерта той.

От БЛС се противопоставиха и на уволнението на медиците от пловдивската болница, в която починаха зарязаните на стълбите пациенти. Председателят на БЛС коментира, че не приема за правилно уволнението на санитарка и водач на линейка в Пловдив, които според него работят без право да отказват и добави, че ако се действа по този начин, скоро няма да има кой да кара линейките.