От 9 на 12 лв. скача минималният дневен размер на обезщетението за безработица

0
13
Снимка: архив

Депутатите приеха поправките на първо четене

Почти единодушно депутатите решиха минималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица да се повиши от 9 на 12 лв. от 1 октомври 2020 г. Това предвиждат измененията в бюджета на Държавното обществено осигуряване, които парламентът прие на първо четене.

Промените се предлагат като подкрепа за безработните в условията на пандемия и са част от социално-икономическите мерки на правителството заради COVID-19.

Минималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица се повишава от 9,00 лв. на 12,00 лв. от 1 октомври 2020 г. Това увеличение ще засегне между 30 000 и 33 000 човека средно на месец за периода от 1 октомври до 31 декември 2020 г. Необходимият разход за тримесечния период се оценява на около 12 млн.

Предвижда се срокът за получаване на парично обезщетение за безработица да се повиши от четири на седем месеца, като това ще коства 2 млн. лв.

По време на дебатите от БСП изтъкнаха, че това увеличение не е достатъчно. От левицата посочиха, че ще направят свое предложение минималният размер на обезщетението да бъде увеличено на 17 лева, съобщава DarikNews.

Надя Клисурска от БСП сметна, че 252 лв. на месец ще е обезщетението, което ще взимат хората, което е под прага на бедността.

Според Светлана Ангелова от ГЕРБ промените в Закона за бюджета на ДОО за 2020 г. са изключително важни и са в подкрепа на безработните лица. Тя обясни, че увеличението е до края на годината, защото, съгласно Кодекса за социално осигуряване, размерът се определя със закона за бюджета на ДОО.