Парламентът избра Александър Андреев за председател на ЦИК

0
16
цик
Александър Андреев

Комисията ще приложи закона, какъвто е приет от законодателя, каза той

Със 119 гласа „За“, 54 „против“ и без „въздържали се“ депутатите избраха Александър Андреев за председател на ЦИК днес. Изборът  се наложи след като на 27 август досегашният председател на ЦИК Стефка Стоева подаде оставка. Останалите партии в парламента не се възползваха от правото си да излъчат кандидатура, с което на практика Андреев остана единственият кандидат.

ЦИК ще приложи закона, какъвто е приет от законодателя, каза Александър Андреев по време на изслушването си.

„Благодаря за тази чест, че мога от тази трибуна да отговоря на въпросите, които бяха поставени. Бих искал, ако ми позволите да тръгна отзад напред. По отношение на това коя организация ме е номинирала. Това е федерацията на независимите студентски дружества, която е член на Обществения съвет на ЦИК.

Мотивите за подаването на оставка са лични от страна на г-жа Стоева и ако е необходимо, тя сама би могла да ги обясни или да даде отговор защо е напуснала“, заяви още Андреев.

Против кандидатурата му гласуваха единствено депутатите от левицата, както и отделилите се от нея наскоро шестима души.

От ДПС обявиха, че подкрепят избора на Андреев, защото алтернативата да няма избран председател гарантира хаос в този важен държавен орган. Според тях обаче ЦИК няма да успее да се справи с прехвърлената ѝ отговорност за обезпечаване на машинния вот, тъй като не разполага със сгради, с достатъчна работна площ, както и достатъчно професионална администрация.