Парламентът одобри споразумения за купуване на още две ковид ваксини

0
36
Снимка: Pixabay

Народното събрание все още не се е произнесло за препарата на „Новавакс“

Парламентът одобри България да участва в споразуменията, които се правят от Европейската комисия за покупка на ваксините срещу COVID-19 на още два фармацевтични производителя. Това са препаратите на „Модерна“ (Moderna) и „КюрВак“ (Curevac). Единствената ваксина, по която Народното събрание все още не се е произнесло, е на „Новавакс“ (Novavax).

Гласуването на парламента за ваксините на конкретни производители поотделно е формалност, защото на по-ранен етап Народното събрание вече общо гласува за участието на България в предварителните споразумения, които Европейската комисия сключва с общо седем производители. Въпреки това парламентът одобрява ваксините поотделно, като на 3 декември депутатите вече гласуваха за ваксините на „Пфайзер“ (Pfizer)/“БиоНТех“ (BioNTech), „Янсен“ (Janssen), „Астра Зенека“ (AstraZeneka)/Оксфордският университет и „Санофи“ (Sanofi)/GSK, съобщава Дневник.

Ваксините на „Янсен“ (Janssen) България ще купи от Швеция без завишаване на цената. Причината за това е, че през октомври Министерството на здравеопазването изрично е отказало България да се включи в споразумение за купуване на ваксини от фармацевтичното дружество „Янсен“.

Първата ваксина, която се очаква да получи одобрението за употреба на Европейската агенция по лекарствата на 21 декември, е на „Пфайзер“ (Pfizer)/“БиоНТех“ (BioNTech). Общо седем са ваксините срещу COVID-19, които са в напреднал етап от разработването и с които Европейската комисия има споразумения за доставки, в случай че бъдат одобрени от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).