Инж. Стефан Чайков: Пътните фирми няма да подписват нови споразумения, преди да им бъдат изплатени задълженията

0
76
Стефан Чайков

Той е категоричен, че договорите за ремонт и поддържане са законни

Пътните фирми няма да подписват никакви нови споразумения с държавата, преди тя да е разплатила дължимите суми, коментира пред Нова нюз инж. Стефан Чайков, председател на браншова камара „Пътища“. Той е категоричен, че договорите за ремонт и поддържане са законни.

„Безспорно е, че дейностите, за които ние претендираме, са извършени. Те в 97,7% от случаите са текущ ремонт. За останалите 2,3% могат да се водят разговори“, уточни инж. Чайков. По думите му депутатът от ПП Настимир Ананиев се е опитал да оказва натиск на ДНСК, но не успял да постигне резултат. Председателят на браншова камара „Пътища“ предупреди, че има и 3000 км републикански пътища със стартирал ремонт, които са блокирани.

„Твърде рано е да се говори за нови протести“, отбеляза инж. Чайков. Според него заплащането на 50% от дължимите суми към пътните строители през април е блокирало дейностите след 30 септември.

„Мечът, който може да развърже Гордиевия възел, е в Конституционният съд/КС/. ГЕРБ сезира КС за решението АПИ да плати 50% по договорите за ремонт на пътищата, а отмяната на решението би дало възможност да се започнат преговори между служебния кабинет и нас“, посочи Чайков. Той допълни, че пътните строители адмирират обявяването на нови обществени поръчки при нови условия.

„Очаквам начертаване на план за действие по заложените действия за пътна поддръжка и мерки, за да осигурим нормална поддръжка на пътищата“, отбеляза инж. Чайков.