Парламентът разреши купуването на нова бойна техника

Против гласуваха само депутатите на Марешки

0
63
парламент
Снимка: архив

Проектът е за бронирани машини на пехотата и нови самолети

Парламентът даде „зелена светлина“ за закупуване на нова бойна техника. Двата приоритетни проекта за модернизацията на армията, предложени с решение на Министерския съвет, подкрепиха 151 депутати, против бяха 7, въздържа се един народен представител.

Единият проект е за закупуване на основна бойна техника. Правителството предвижда това да стане на два етапа, като през първия трябва да бъдат придобити 150 бронирани машини за три батальонни пехотни групи, а през втория – на системи и допълнително оборудване, както и за обучение на състава. Времевият интервал за реализация е 12 години, прогнозната цена е около 1,464 млрд лева.

Другият – за нов тип боен самолет, предвижда придобиването на 16 нови бойни самолета на два етапа. Заложено е през първия етап да бъдат закупени не по-малко от осем самолета, за около 1,8 млрд лева. Сумата е и за наземно обслужване, обучение на състава, тригодишна първоначална интегрирана логистична поддръжка.

Корнелия Нинова аргументира подкрепата на БСП, защото проектите изпълняват двете им условия. Първо, парите за модернизация да не надхвърлят 2% от БВП, каквито са предложенията на военния министър Красимир Каракачанов. Второ, да бъдат ангажирани фирмите от българската отбранителна индустрия по линия на офсетното сътрудничество – това също било заложено в проектите.

Когато БСП е в управление, не се отнася с достатъчно разбиране към развитието на бойните способности на армията, когато е в опозиция – е против, стреми се да възпрепятства проекти, припомни Емил Христов от ГЕРБ, но благодари за променената позиция на левицата. Защото проектите, подчерта той, не са нито на ГЕРБ, нито на Обединени патриоти, а на Българската армия.