Правителството поиска от парламента разрешение за преговори със САЩ за нов изтребител

Командващият ВВС ген. Цанко Стойков определи днешното заседание на МС като историческо

0
43
правителството
Министерският съвет

Имаме уверение от Белия дом, че цената ще бъде коригирана, заяви военният министър Каракачанов

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов съобщи пред медиите, че Министерски съвет предлага на Народното събрание да разреши да се стартират преговори със САЩ за закупуване на нов изтребител.

Заедно с него в брифинга участваха министърът на икономиката Емил Караниколов, който ще участва в преговорния екип от страна на България, ген. Андрей Боцев и командващият ВВС ген. Цанко Стойков.

„Министерски съвет взе решение – предлага Народното събрание да разгледа и да приеме доклада, да възложи на Министерски съвет да подготви проект за международен договор и за преговори с правителството на САЩ за придобиване на нов тип боен самолет и да задължи премиера да следи организацията на преговорите при изготвяне на проекта за международен договор. В преговорния екип задължително да участват министърът на икономиката, на отбраната, на външните работи и на икономиката“, заяви Каракачанов.

Аз много ясно заявих отдавна, че водим преговори със САЩ, което доведе до много спекулации – едва ли не, че Министерски съвет е решил да сключи договор. Имаме уверение от Белия дом, че цената ще бъде коригирана“, съобщи вицепремиерът.

Каракачанов обясни, че другият вариант е бил да се предложи започване на проекта отначало, което по думите му означава още минимум година и половина да забави процесът по сключване на договор. Според него това не е изгодно за нашите ВВС.

Министър Емил Караниколов и ген. Андрей Боцев благодариха за случващото се днес.

„Надявам се НС да даде мандат за водене на преговори,“ каза Караниколов.

„Комисията си свърши добре работата. Продължава процесът за придобиване на нов изтребител, който е крайно необходим на нашите ВВС“, заяви ген. Боцев.

Ген. Цанко Стойков определи днешното заседание на МС като историческо. Той напомни, че от над 10 години има опити да се стигне до тук.

Каракачанов отговори и на въпроса подложен ли е Министерски съвет на външен натиск. „Мен никой не ме е притискал. Трудно може някой да ме притиска, а ако ме притиска, правя точно обратното“, обясни той. „Преди ме критикуваха, че съм руския човек в правителството, сега ми казват, че съм американския. Аз съм министър на отбраната и по убеждение защитавам българския интерес“, каза Красимир Каракачанов.