Парламентът ще се събира само извънредно

0
3
парламент
Снимка: архив

Депутатите ще гледат само законопроекти, свързани с извънредното положение, а парламентарният контрол ще бъде писмен

Парламентът преминава в нов режим на работа заради разпространението на COVID-19. Депутатите ще се събират в пленарната зала единствено за да дебатират по законопроекти и решения, свързани с извънредното положение, а парламентарният контрол към правителството ще бъде само писмен.

Предложението за това направи председателят Цвета Караянчева, а в пленарна зала срещна подкрепата на 115 депутати, 65 бяха „против“, съобщи DarikNews.

„Приехме най-важните закони, които да помогнат на страната да преодолее кризата възможно най-леко. Сега е време и ние да се подчиним на тези закони. Време е да се отървем от илюзиите за изключителност. И ние, като всички останали, сме подвластни на заразата. Не можем да станем разпространители на тази зараза. Вирусът няма учтиво да ни попита: „Извинете, вие депутати ли сте? Аа, добре, ще ви подмина!“. Какво се случва, ако се установи в залата болен или контактен? Следва 14-дневен карантинен период. Това значи автоматично блокиране на работата на Народното събрание“, аргументира предложението си от трибуната Цвета Караянчева.

Според нея депутатите нямат възможността да спазват съветите за социална дистанция в залата и да стоят на не по-малко от 2 метра дистанция, както предписва оперативният щаб. Освен това там няма и как да бъде проветрявано.

„Запитайте се вие лично – готови ли сте да бъдете виновни, че сте заразили близък роднина или някой случаен човек?“, попита Караянчева колегите си в залата и продължи: „Не говоря да затворим парламента, защото той не е спирал да работи и по време на война. Но днес ние сме изправени пред невидима заплаха. Не знаем кой от всички тук е бил контактен. Трябва да бъдем разумни“, каза Караянчева.