Патентен данък от 25 до 250 лв. за собственици на имоти, които дават под наем в Airbnb и Booking

0
55
парламент
Снимка: архив

Депутатите приеха промени в Данъчно осигурително-процесуалния кодекс

Данък от 25 до 250 лева ще плащат собствениците на жилища, които да отдават временно под наем в Airbnb и Booking. Това решиха депутатите като приеха окончателно промени в Данъчно осигурително-процесуалния кодекс.

Текстът за патентния данък, който зависи от местонахождението на обекта, е записан в преходните и заключителни разпоредби на кодекса. „За 2020 г. за местата за настаняване до 20 стаи, регистрирани по Закона за туризма, се прилага размерът на патентния данък, определен в границите от 25 до 250 лв. в съответната наредба от Закона за местните данъци и такси за местата за настаняване“, гласи той.

Предложението дойде от депутати от ГЕРБ начело с шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Промяната ще засегне близо 14 000 имота в страната, които са регистрирани в платформите за краткосрочно отдаване под наем. Според управляващите обаче по този начин ще се гарантира равнопоставеност на данъчно задължените лица при облагане с патентен данък за съответните места.

Към момента всички малки хотели с една и две звезди, както и мотелите са задължени да плащат патентен данък.

Той се определя на база на местонахождението на обекта, като сумата се определя всяка година. Така промените ще приравнят всички, които предлагат една стая за краткосрочно отдаване под наем, с хотели, но не са задължени да се категоризират, а само да се регистрират.