Петимата, обвинени в шпионаж в полза на Русия, остават в ареста

0
34
Колаж: Нова тв

Военният съд взе решението си след цяла нощ заседания

След съдебния заседания, продължили цяла нощ, военният съд остави в ареста петимата, обвинени за шпиониране в полза на Русия, предаде БТА.

Един от групата е направил самопризнания и бе пуснат под парична гаранция от прокуратурата още в деня на задържането му.

Първото решение за постоянен арест бе за заместник-началника на бюджетната дирекция в Министерството на отбраната /МО/ полк. Петър Петров. Защитата му – адвокат Петър Петков, обясни, че задържането му било незаконосъобразно и необосновано. Причината – прокуратурата не посочила кои са сведенията, които групата събирала, за да предаде на Русия. Едва след като станело ясно какви са документите, тогава можело да се прави извод дали те са класифицирана информация.

В ареста остават още бившият военен разузнавач Иван Илиев, за когото прокуратурата твърди, че е роководител на групата, съпругата му с двойно гражданство, която била връзката с руското посолство, началникът на класифицираната регистратура в парламента (също бивш военен разузнавач) Любомир Медаров и още един служител на МО.

Решенията на съда не са окончателни, могат да бъдат обжалвани военно-апелативния съд.