Петя Аврамова: Не се задава воден апокалипсис в България

0
18
Петя Аврамова

Управяващите ще обсъждат възможността за обединяване на всички ВиК дружества в холдинг и единна цена на водата в цялата страна

Воден апокалипсис в България не се задава, увери министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова.

На брифинг  тя даде подробна информация за състоянието на язовирите за питейно-битово водоснабдяване в страната и подчерта, че регионалното министерство ежедневно обменя данни с всички ВиК дружества.

„Темата се използва политически“, заяви регионалният министър по повод заканата на опозицията да внесе вот на недоверие към правителството заради водната криза, която държи на режим град Перник вече няколко седмици.

Във връзка с циркулиращите в общественото пространство снимки на водния обем на няколко от големите язовири в страната, министър Аврамова увери – следят се дебитите и нивата, за да се реагира своевременно.

По данни на МРРБ язовир „Тича“, който захранва Шумен и Търговище, има воден обем, който може да достигне за цели 30 месеца, ако водата се използва само за питейно-битови нужди. В язовир „Камчия“, от който вода черпят Варна и Бургас, тя може да стигне за 10 месеца. Водата в Сливенско, която идва от язовир „Асеновец“, е достатъчна за 4,5 месеца. Нивото на язовир „Бебреш“ се следи всекидневно и в него има вода за около 3 месеца.

В някои населени места действително има воден режим, но те са предимно села и са на територията на няколко области. Причините за това са различни, като най-честата от тях е замръзнал водоизточник.

Във връзка с предстоящи дебат в парламента по вота на недоверие, който опозицията ще внася, Аврамова заяви: „Бих искала да обсъдим идеята за създаване на холдингова структура, в която да влязат всички ВиК дружества в страната“. Тя допълни, че един от големите проблеми на дружествата са неплатените сметки, защото водата на домакинствата не може да бъде спряна за разлика от тока.

Регионалният министър обяви още, че ще бъде обсъдена и възможността за въвеждане на единна цена на водата в цялата страна.

Петя Аврамова увери, че всички институции са обединили усилия за разрешаване на проблема с водата в Перник. Заради старата мрежа обаче от въвеждането на водния режим на 18 ноември до 30 декември там са регистрирани цели 494 аварии.

От своя страна заместникът ѝ Николай Нанков каза, че ще бъде направено всички необходимо за осигуряването на чиста вода за битови нужди дори и при достигане на „мъртвия обем“ на язовир „Студена“. „Факт е, че целенасочено се манипулира общественото внимание по темата за бедствени и кризисни ситуации във водния сектор и управлението на водите“, смята той.