Плащаме 80 на сто от глобата, ако го направим в срока на обжалване

0
24
правителството
Министерският съвет

Възможността за намалено плащане на глобата цели повишаване на събираемостта и облекчаване на съдилищата

Гражданите, едноличните търговци и юридическите лица с наложени глоби или имуществени санкции ще могат да платят само 80 на сто от сумата, посочена в наказателното постановление, ако го направят в срока на обжалване. Това е една от промените в Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН), която Министерският съвет одобри на днешното си заседание, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Пакетът с изменения е предложен от вицепремиера Екатерина Захариева, след проведени широки консултации с представители на изпълнителната власт, съда, прокуратурата, адвокатурата, научните среди, Националното сдружение на общините в Република България, граждани, търговски дружества, работодателски организации, чуждестранни търговски и индустриални камари.

Възможността за намалено плащане на глобата цели повишаване на събираемостта, навременност на санкцията и облекчаване на съдилищата от голям брой дела, тъй като при плащането в намален размер няма да може да се обжалва размерът на наложената санкция.