Повдигнаха обвинение на Лютви Местан за катастрофата

Той е с парична гаранция от 10 000 лева

0
206
Лютви Местан
Лютви Местан

Лидерът на ДОСТ е със забрана да напуска страната

Лютви Местан стана обвиняем за смъртта на 6-месечно бебе, съобщиха от Окръжна прокуратура-Хасково.

На 14.04.2019 г. под наблюдението на Окръжна прокуратура -Кърджали е започнало разследване по досъдебно производство за установяване на причините за настъпило пътнотранспортно произшествие на път І-5, км. 361, водещ от гр.Кърджали към ГКПП-Маказа, при което е причинена смърт на 6-месечно дете.

На 15.04.2019 г. разследването по делото е възложено на следовател от Окръжен Следствен отдел в Окръжна прокуратура – Кърджали.

До момента са извършени:

-Оглед на местопроизшествие;

-Проведени са разпити на свидетели очевидци;

– Назначени са съдебномедицински експертизи, които да дадат заключение относно причините за смъртта на 6-месечното дете, както и за вида на причинените увреждания на здравето на родителите на починалото бебе и неговия 9-годишен брат;

С постановление на разследващ орган, Лютви Местан е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл.343, ал.1, б. “в“ във вр. с чл.342, ал.1 от НК. Събраните до момента доказателства са дали основание да се приеме, че обвиняемият е извършил нарушения на чл.35 и чл.47 от Закона за движение по пътищата, в резултат на което по непредпазливост е причинил смъртта на малолетната Е.А.

По отношение на Лютви Местан е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 10 000 лева. Взетата мярка за неотклонение е съобразена с изискванията на чл.57 от НПК, а именно да се попречи на обвиняемия да се укрие или да извърши престъпление. В случая е направена преценка въз основа на доказателствата по делото, че посочената мярка за неотклонение би изпълнила тези цели.

На основание чл.68, ал.1 от Наказателно-процесуалния кодекс по отношение на обвиняемия е наложена забрана да напуска пределите на страната.

-Разследването по делото продължава, предстои събирането на гласни доказателства, огледи на моторните превозни средства, които са иззети по делото като веществени доказателства и назначаване на съдебна автотехническа експертиза, допълват от прокуратурата.