Полицията: Расте броят на случаите на домашно насилие

0
13
Снимка: архив

По данни в медиите всяка трета жена у нас е жертва

Днес е Световният ден против насилието над жени, а у нас всяка трета жена се оплаква от домашен тормоз. След серия от тежки инциденти, някои от които завършиха със смърт, парламентът прие промени, с които завиши наказанията за физически и психически тормоз в условията на семейна среда.

„Броят на случаите на домашно насилие расте. Това показва, че има върху какво да работим“, коментира инспектор Пенка Стоянова от Главна дирекция „Национална полиция“ пред Bulgaria ON AIR.

Според нея засилената работа от страна на неправителствения сектор, който води разяснителни кампании, дава кураж на жените и те се решават да подадат сигнали за домашен тормоз. „Жените се обръщат към неправителствения сектор, а не към полицията или съда“, допълни тя, като отправи призив тези сигнали да се подават и на спешния телефон 112.

И разкри част от статистиката за броя на издадените ограничителни заповеди. По нейни думи за миналата година са издадени 2953, а до този момент те са около 2300, но се очаква да се повиши броят им до края на годината.

„За нас приоритет е да говорим с пострадалата и да разберем какви са нейните намерения и желания, с какво можем да ѝ бъдем полезни. На следващо място предприемаме всичко необходимо, за да установим контакт с извършителя“, каза Стоянова. Инспекторът настоя, че всеки опит за контакт след издаване на ограничителна заповед трябва да бъде сигнализиран, а сигнали могат да се подават не само от жертвите, но и от техните близки и дори съседи.

„Трябват промени. Министерството на правосъдието е предприело тази стъпка. Работим за промяна на законодателството. Очакваме напролет да има нови изменения в тази област“, посочи Стоянова.

Омбудсманът Диана Ковачева организира тематична приемна в институцията за граждани и представители на неправителствени организации. В инициативата ще се включат психолози и юристи от фондация П.У.Л.С., с готовност да изслушат и помогнат на жени, жертви на физически, психически и вербален тормоз.

Идеята на събитието е да повиши обществената нетърпимост срещу посегателствата над личността и достойнството на жените, момичетата и децата, обект на насилие, включително и да се даде повече гласност на проблема, който често пъти остава скрит. В 16.30 часа фасадата на институцията на омбудсмана ще бъде осветена в оранжево в подкрепа на кампанията „Зонта казва НЕ”, която се провежда всяка година като част от кампанията на ООН “Orange the world”. Омбудсманът Диана Ковачева и служители на институцията ще излязат пред сградата и ще свалят черни лепенки от устите си, като по този начин изразят съпричастност и дадат символичен знак, че за насилието не трябва да се мълчи.