Полфрийман остава в лагера в Бусманци до произнасянето на съда за предсрочното му освобождаване

0
18
Джок Полфрийман Снимка: Дарик

Все още няма валиден документ за самоличност, издаден от австралийските власти

Джок Полфрийман ще остане в дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци, докат съдът се произнесе по искането на главния прокурор да бъде отменено предсрочното му освобождаване, каза зам. вътрешният министър Стефан Балабанов днес. Той допълни, че друга причина австралиецът да не бъде освободен е неговата персонална сигурност. И допусна, че може би самият Полфрийман иска да си остане в дома в Бусманци, защото нямало къде да отиде.

„Когато ни разреши прокуратурата, тогава ще го пуснем“, категоричен беше Балабанов. До снощи във вътрешното министерство не са постъпвали документи от австралийските власти, които да позволят свободното придвижване на Полфрийман и напускането му на дома за временно настаняване.

Балабанов заяви, че родителите на убития Андрей Монов може би ще предявят граждански иск, защото до момента Полфрийман не е платил нищо от това, на което е осъден.

Зам. правосъдният министър Николай Проданов коментира, че дори при напускането на затвора преди ден австралиецът се е държал доста агресивно, като с това се потвърждавало и поведението по време на престоя му в затвора. Това води до извода, че Полфрийман не се е поправил. По време на престоя си в затвора той ругал надзиратели, освен това след опита за бягство австралиецът бил изолиран за определен период от време.

Проданов допусна, че съставът на апелативния съд, освободил Полфрийман от затвора, е бил подведен от някои факти – например завършеното от него дистанционно висше образование. За това нямало никакви документи освен електронни справки, които можело лесно да бъдат манипулирани.

Освен това пак според Проданов апелативният съд лесно се съгласил с твърдението, че сдружението за правата на затворниците, основано от Полфрийман, било легитимно и работело в обществена полза. Това сдружение било в частна полза.

Междувременно стана ясно, че градският съд отново е изпратил делото във Върховния касационен съд с доказателства, че на Полфрийман е връчен препис от искането на главния прокурор, и то ще бъде публично разпределено днес на съдии.