По 200 легла за ковид в големите болници

0
32
Костадин Ангелов Снимка: Dnes.bg

Здравният министър Костадин Ангелов ще издаде заповед днес

Големите болници в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен ще трябва да разкрият нови структури за пациенти с коронавирус, каза здравният министър Костадин Ангелов, цитиран от DarikNews.

Във всички областни болници, които са с над 600-700 легла, ще трябва да се обособят части за ковид болни от 200 легла. За София лечебните заведения са Окръжна болница, „Софиямед“, „Токуда“, „Александровска“, „Пирогов“, ВМА.

„В София нараства заболеваемостта, затова решихме с изпълнителните директори да направим реорганизацията по осигуряването на болнични легла. Това е четвърта стъпка, тя не съществуваше до момента. Имахме готовност, когато епидемията достигне 4000 души, да започнем да създаваме специфични структури в лечебните заведения и цели лечебни заведения за ковид. Ще излезе тази заповед до края на деня“, посочи Ангелов.

„В Окръжна болница ще бъдат затворени последните етажи от вътрешните отделения на лечебното заведение, ще се увеличат реанимационните легла, така ще бъде и в „Токуда“, в „Софиямед“ ще бъдат преместени пациентите до края на тази седмица. В „Александровска“ ще се затворят клинките по кожни болести, ще се разкрият легла в ортопедията в Горна баня, в „Пирогов“, разясни министърът.

По думите му заповедта ще бъде факт още днес, но болничните директори вече работят по реорганизацията.