Правителството може да преговаря за всички ваксини, одобрени от Европейската агенция по лекарствата

0
24
Снимка: pixabay

Не се прави политика с лъжи, спекулации и манипулации, упрекна БСП Даниела Дариткова

С 96 гласа „за“ Народното събрание възложи на правителството да преговаря за ваксини, отговарящи на европейското законодателство и одобрени от Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/. Председателката на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова повтори от трибуната обвинението си към соцлидерката Корнелия Нинова, че лобира за внос на руската ваксина „Спутник V“, съобщи  Tribune.bg.

„Откриването на предизборната кампания на БСП в парламента ще покаже на българските граждани, че формално демонстрират загриженост, а реално лобират за една ваксина“, напомни Дариткова. Тя се поинтересува защо Корнелия Нинова не е споменала ваксината нито веднъж.

„Не се прави политика с лъжи, спекулации и манипулации. Това няма да ви гарантира успех“, предупреди председателката на ПГ на ГЕРБ. Тя подчерта, че с компромисното решение, одобрено и от здравната комисия на парламента, се гарантира достъп на българските граждани до всички ваксини, одобрени от европейските регулаторни органи. По думите й ГЕРБ са преди всичко загрижени ваксините да бъдат безопасни, ефективни, а не дали ще се харесат на чужда държава.

„Уважаеми, български граждани, бъдете разумни в избора си и се доверете на тези, които реално се грижат за вашето здраве, живот и интереси, а не за собствените си лобистки пристрастия към определен вид ваксина“, апелира д-р Дариткова.

Призивът й бе в отговор на ангажимента на Корнелия Нинова, че едно от първите неща, които ще направи БСП, когато българските граждани й гласуват доверие на 4 април, е да предприеме стъпки да осигурим свободен достъп до всякакви ваксини. Нинова обяви, че БСП са направили предложение за руската ваксина „Спутник V“ по две причини. Първата – защото правителството се е провалило във ваксинационния план, то е платило за 13 млн. ваксини с 500 млн. лв., а ваксини няма. Втората причина била, че кабинетът на ГЕРБ се е отказал от собствения си ваксинационен план и е въвел зелени коридори, а хората са върнати обратно, защото ваксини няма.

Само 65 депутати обаче подкрепиха предложението на левицата за внос конкретно на руската ваксина и то отпадна.

Лидерът на НФСБ и заместник-председател на парламента Валери Симеонов предложи редакция на внесеното от БСП предложение, което уточняваше, че правителството ни ще преговаря за ваксини, одобрени от българските здравни власти, но въпреки призивите му към колегите му вляво само 10 народни представители гласуваха за него и то също бе отхвърлено при гласуването в зала.