Проверяват смърт на жена след ваксинация

0
87
Проф. Костадин Ангелов

Спират временно електронния регистър за записване за ваксинация

„Искам да дадем малко повече информация относно решението за спиране на ваксината на AstraZeneca. Повод е настъпването на най-тежката нежелана лекарствена реакция, а именно фатален изход за жена на 57 години. Ваксинацията е извършена вчера в 12 часа”, обяви проф. Костадин Ангелов на брифинг.

Жената се е прибрала без никакви оплаквания. Вечерта получава остър задух, потърсен е екип на ЦСМП – Пловдив. Колегите са на място своевременно и установяват смъртта”, разясни още здравният министър и уточни, че ваксинацията на починалата е извършена с ваксина на AstraZeneca от друга партида, а не от спряната. „Тя е ваксинирана от друга партида, категорично“, заяви той.

Министърът разкри, че жената е с наднормено тегло, извършена операция по повод запушване на артерии на сърцето през 2005 г.

Категорично няма образуване на тромби”, поясни още Ангелов.

Временно ще бъде спрян електронният регистър за записване за ваксинация, каза още проф. Костадин Ангелов.

„Нежеланите лекарствени реакции са около 3 на 1000, те са стандартни – всичко онова, което е обичайно при поставянето на една ваксина. Обръщам се към българските граждани да бъдат спокойни, тази ситуация да не се използва за политически спекулации за насаждането на страхове. Във всеки момент когато получим информация, я изнасяме – не крием нищо, не си позволяваме такова поведение. Ситуацията се мени във всеки час, във всеки един момент това ,което разполагаме, го представяме пред вас.

По-рано беше решено да бъдат блокирани наличните в страната количества от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca. Това разпореди и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов със своя заповед, издадена днес, 12 март

Заповедта е във връзка с получена информация, в периода 8-12 март т. г., за настъпили недопустими нежелани лекарствени реакции при правилна употреба на ваксината и започналата в тази връзка проверка на Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/.

Ваксините ще останат блокирани до установяване на обстоятелствата и получаване на препоръки от Комитета за лекарствена безопасност към ЕМА. В срок до 24 часа AstraZeneca – България и „БулБио – НЦЗПБ“ чрез регионалните здравни инспекции в страната трябва да разпоредят на всички лица, на които са доставени количества от ваксината, да преустановят употребата ѝ.