Червеният Кирил Добрев е разследваният от КПКОНПИ за корупционни схеми

Проверяват го за прибиране на пари от доставки на горива

0
2554
кирил добрев
Кирил Добрев

Уволненият служител,изнасял информация за него от комисията, е син на бивш зам.-директор на контраразузнаването

Зам.-председателят на БСП и бивш депутат от левицата Кирил Добрев е разследваният от антикорупционната комисия за злоупотреби и получаване неправомерно на парични суми в особено големи размери. Новината първо съобщи Агенция „ПИК“. Тя бе потвърдена и от източници на Breaking.bg.

В понеделник заради отказа на президента Румен Радев да покани представители на КПКОНПИ на Консултативния съвет по национална сигурност от комисията съобщиха официално следното:

В Комисията тече проверка на информация на приближено лице до политически лидер. Същото лице, в качеството си на висш държавен служител, възползвайки се от служебното си положение, е извършило злоупотреби, вследствие на което е получило неправомерно парични суми в особено големи размери. За същото това лице са налични данни, че организира изборите на определена политическа партия.

По същия случай се извършва и втора проверка за изнасяне на информация от служител на Комисията към същото това лице.

Според източници на Breaking.bg Добрев е проверяван за прибиране на крупни суми пари чрез негови фирми, контролирани от подставени лица. Става дума основно за доставка на горива за училища и детски градини по договори с общините.

В материал от 22 март 2019 година Breaking.bg разказа именно подобна схема.

Разказахме как богаташът Кирил Добрев декларира печалби от дружеството „Пирин Ват“, собственик на ВЕЦ „Топлика“. Фирмата, в която управител и акционер е и Еленко Божков, наскоро назначен в Стратегическия съвет на президента Румен Радев, се намира на адрес на софийската ул. „Бачо Киро“ №49. Оказва се, че на този адрес има регистрирани още 30 фирми. Повечето свързани с Кирил Добрев. В съседство с този имот е къщата-музей на Георги Кирков, която според социалисти зам.-шефът на БСП е „приватизирал“ за лично ползване.

Нищо, че тя се води към Центъра за исторически и политологически изследвания-ЦИПИ към Висшия съвет на БСП. Кирил Добрев се хвали пред съпартийци, че седи на бюрото на Георги Димитров, от времето когато той е министър-председател.

На адреса до къщата на Георги Кирков сред ветрилото от фирме е и дружеството „Тера Корп“ ЕООД. Фирмата се занимава с търговия с горива и според запознати е на Кирил Добрев, но се държи от подставени лица. „Тера корп“ е основният доставчик на горива за няколко общини.

Това проверяват от КОНПИ.

Очаква се материалите от антикорупционната комисия да бъдат предадени на прокуратурата.

Служителят на КПКОНПИ, издал информация за разследването срещу Добрев, е уволнен. Той се казва Кирил Чавдаров Петров. Син е на бившият зам.-директор на контраразузнаването- Национална служба за сигурност-НСС по време на управлението на Жан Виденов Чавдар Петров.

Петров е шеф на Асоциация „Сигурност“, обединяваща бивши служители на Второ главно управление на ДС-Контраразузнаването.

Петров е освободен от поста през 1997 г.

Асоциация „Сигурност“ е сред тези, които се участват в проекта за пропрезидентска партия „БРОД за България“, за които сайтът неколкократно писа. Заедно с тях са Асоциацията на разузнавачите-Първо главно управление на ДС, тъмночервеният Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва и хората на сина на бившия телохранител на Людмила Живкова Димитър Мурджев-Лазар Мурджев, обединени около списание „Сигурност“. В този кръг циркулират бивши служители на ЦСБОП, гранична полиция и Шесто управление на ДС. Там са и хората, които изнасят информация на Елена Йончева за оградата на границата.