Правителството одобри вдигане на възрастта за постъпване в армията на 40 години

0
204
военни
Снимка: архив

Вдига се и възрастта за пенсиониране с до 5 г. в определени случаи

Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, който позволява възрастта на кандидатите за професионални военни да се вдигне от 28 на 40 години, а тази за пенсиониране в определени случаи да се вдигне с до пет години.

Целта е да се намали недостига на военнослужещи. Други нови текстове пък ще създават по-добри условия за развитие на старшите офицери, заемащи академични длъжности.

Ако промените във възрастта за пенсиониране се приемат от депутатите, войниците и матросите ще служат до 48 години, а генералите и адмиралите до 65 години. Според Министерството на отбраната в момента в армията има около 1500 души, които са се пенсионирали, но продължават да служат.

С промените се въвежда мандат за престояване на длъжност за военнослужещите с висши офицерски звания и с военно звание „полковник“ („капитан I ранг“), които са заемали длъжност повече от 4 години и откажат да бъдат преназначени на предложената им равна или по-висока длъжност за срок една година.