Правителството прие плана за излизане на Перник от водната криза

0
18
Емил Караниколов

От Камарата на строителите са поискали среща с премиера Борисов и са предложили помощ за изграждане на помпена станция и водопровод от Мало Бучино до Перник

Министерският съвет прие днес плана за излизане от водната криза в Перник. Той включва идеята за изграждане в рамките на месец и половина на нов тръбопровод до Перник, по който миньорският град да получава вода през преносната мрежа на София.Това стана ясно по време на брифинг на министрите Петя Аврамова и Емил Караниколов след заседанието на министрите в сряда.

„Имаме готово писмо, очакваме и от концесионера на ВиК София и пращаме предложението в Столична община. Становището касае 100% възможността през мрежата на София да минава вода за Перник, без да създадем проблеми на жители на столицата. Писмото на концесионера казва, че по тази мрежа могат да се преведат допълнително по 400 литра в секунда при искане от наша страна за 300 литра в секунда. Целта е да възстановим силите на яз. „Студена“, заяви Караниколов.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова съобщи, че с оглед на създалата се ситуация от Камарата на строителите са поискали среща с премиера Борисов и са предложили помощ за изграждане на помпена станция и водопровод от Мало Бучино до Перник. Ръководството на Камарата декларира пълна мобилизация на всички фирми, така че този водопровод – 13,5 километра, и помпената станция към него да бъдат изпълнени в максимално бързи срокове, поясни регионалният министър.